2007/03/09

Bostadskostnaderna upp igen på Kanarieöarna?

Hög efterfrågan på mark på Kanarieöarna


Text: Björn Ulfsson
Foto: Björn Ulfsson & Bengt Björnekärr



Det stora behovet och den höga efterfrågan på tomtmark på Kanarieöarna kan leda till ännu större prisökningar i framtiden.

Framtidens bostadsmarknad på Kanarieöarna ser något osäker ut och det är svårt att spå om framtiden för fastighetsmarknaden.

Men med den stora efterfrågan som finns på allt fler fler tomter för kommersiell exploatering och utbyggnad, är det sannolikt att att detta kommer att leda till ökade boendekostnader. Det är också troligt att fastighetsbolagen och byggentreprenörerna kommer att börja köpa upp i områden där man kan riva gammal bebyggelse för att ersätta med nybyggda fastigheter.

Baksidan är att det kan leda till sociala problem eftersom många kanariska familjer inte har råd att köpa dessa nybyggda bostäder, vilka riktas mot turistmarknaden och de mer bemedlade utlänningar som är intresserade av att bosätta sig på öarna.

Frågan är också hur turistmarknaden kommer att reagera om hotellpriser och lägenhetshyror höjs ännu mer. Kanarieöarna har ju upplevt en nedgång i turismen till fördel för bland annat Thailand och andra mer exotiska resmål.

Kanske är det just tillgång och efterfrågan på turistmarknaden som i slutändan kommer att jämna ut boendekostanden på öarna till en nivå som är rimlig för alla och som ändå tillfredsställer bostadsbolagens vinstkrav.

Men för den som är intresserad av att köpa en lägenhet på någon av öarna borde denna prisökningstrend vara intressant, eftersom strandnära lägenheter på öarna fortfarande ligger på rimliga priser med internationella mått mätt. Med relativt låga fasta kostnader för ägda lägenheter bör det kunna vara en bra och säker affär att investera i en lägenhet. Speciellt i attraktiva storstäder som Las Palmas de Gran Canaria, vilka inte är lika känsliga för konkunktursvängningar som mer utpräglade turistområden, så kan det vara ett mycket ekonomiskt försvarbart alternativ att köpa sin semesterlägenhet, snarare än att långtidshyra.

Med kvadratmeterpriser på ner till 30 000 SEK för strandnära lägenheter, bara cirka 100 meter från Canteras, så ligger Las Palmas dessutom fortfarande bra till prismässigt jämfört med andra turistområden i världen.







Eller sök efter andra mäklare här:





Inga kommentarer: